Tava ciğerinin garnitürü Karaağaç acı biberinin kurutma süreci başladı

İsmini yetiştirildiği mahalleden alan Karaağaç acı biberinin fideleri mayıs ayında toprakla buluşturuldu.

Yaklaşık 3 aylık olgunlaşma periyodunun akabinde toplanan biberler, ipe dizilerek gölgede kurumaya bırakıldı.

Üretici Tunahan Ule, AA muhabirine, cet tohumundan üretilen patentli biberi itinayla yetiştirdiklerini söyledi.

Bu yıl çok sıcaklar nedeniyle biberin geç olgunlaştığını belirten Ule, “45 dereceyi bulan sıcaklar oldu. Biberimizi yaklaşık 20 gün geç topladık, gerilime girdi. Cet tohumu olduğu için çok nazik bir biber. Çok çabuk gerilime giriyor, hastalanabiliyor.” dedi.

Ule, biberin gölgede kurutulmasının değerli olduğunu, 1 ton yaş biberden 70 kilogram kuru biber elde ettiklerini lisana getirdi.

Biberin sosunu da hazırladıklarını tabir eden Ule, “Birinci kırımda biberlerimizi yeşil topluyoruz kurutmak için. Artık ikinci kırımda acı sos yapmak için kırmızı olarak toplayacağız. Acı sosu hazırlarken de 1 ton acı biberin içine 250 kilogram kapya biber koyuyoruz acısını azaltsın diye. Çok hoş bir acı sos elde ediyoruz. Kuru biber bol kızgın yağda 6-7 saniye karıştırılarak kızartılıyor. Tava ciğerin, köftenin, çorbanın yemeklerin yanında tercih edilebilir. İnsanın midesini rahatsız etmeyen tatlı bir acı.” diye konuştu.

Bu yıl yaş biberin kilogramı 85 liradan satılırken, kuru biberin kilogramının ise 1300 liradan satılması bekleniyor.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir