En iyi karamelize soğan için şef tarifi! Sırrı zeytinyağında, dibi tutmayacak

Karamelize soğan hazırlarken farkında olmadan yapılan yanlışlar, sürecin en kıymetli etaplarını baltalayabilir. Doğru tava seçimi, uygun ısı düzeyi ve gerçek gereç kullanımı üzere ögeler, başarılı bir karamelize sürecinin olmazsa olmazlarıdır. Örneğin, yüksek ateşte pişirme, yanlış yağ kullanımı yahut soğanları eşit doğramamak üzere yaygın kusurlar, istenilen tat ve dokuya ulaşmanızı zorlaştırır.

KIRMIZI SOĞAN KULLANMAYIN

Her soğan, karamelize süreci için uygun değildir. Lakin beyaz ve sarı soğan, istenilen lezzeti ortaya çıkarmak için ülküdür. Kırmızı soğan ise daha farklı, acı bir aroma verebilir. Bu sebeple öncelikle gerçek soğanları kullandığınızdan emin olun.

SOĞANLARI GERÇEK BİÇİMDE DOĞRAYIN

Soğanları farklı büyüklüklerde doğramak, özensiz halde doğramak, eşit pişmelerini maniler. Çok ince doğranan soğanlar yanabilir, çok kalın olanlar ise gereğince yumuşamayacağı için sert kalabilirler. İnce ve itina göstererek eşit halkalar halinde doğramak, en gerçek sonuçları almanızı sağlar.

DÜŞÜK ISIDA PİŞİRİN

Karamelize soğan hazırlamak sabır gerektirir. Çabucak olsun formunda yaklaşıp, yüksek ateşte pişirmek, soğanların yanmasına ve acı bir tat almasına neden olur. Bu sebeple orta-düşük ısıda yavaşça pişirmeli ve soğanların doğal şekerlerinin ortaya çıkmasını müsaade etmelisiniz.

TAVA SEÇİMİNE DİKKAT EDİN

Karamelize soğan hazırlarken geniş, kalın ve ağır tabanlı bir tava kullanmalısınız. İnce tabanlı tavalar sıcaklığı eşit dağıtmayacağı için ve soğanların kısa müddette yanmasına neden olabilir. Ayrıyeten, tavayı çok biçimde doldurmak, soğanların ortasında boşluk bırakmamak, soğanların yumuşamasını engelleyebilir.

HEM TEREYAĞI HEM DE ZEYTİNYAĞI

Birçok kişi karamelize soğan hazırlarken yalnızca tereyağı kullandığı için yanık soğan üzere bir sıkıntıyla karşı karşıya kalabiliyor. Bunun sebebi ise tereyağının yüksek sıcaklıkta kolaylıkla yanmasıdır. Lakin tereyağını bir ölçü zeytinyağı ile karıştırarak daha düzgün sonuçlar elde edilebilir.

İSTEĞE NAZARAN ŞEKER EKLEYEBİLİRSİNİZ

Soğanın kendi doğal şekerler kâfi olsa da bir tutam şeker ekleyerek daha başarılı, lezzetli bir karamelize soğan yapabilirsiniz. Ayrıyeten, bir ölçü sirke ekleyerek tat yoğunluğunu da artırabilirsiniz.

SANILDIĞI ÜZERE KISA SÜRMEZ

Karamelize soğan hazırlamak 3-5 dakikalık bir süreç değildir. Soğanların karamelize olması yaklaşık 30-40 dakika sürebilir. Bu müddet zarfında daima karıştırmamak ise soğanların tavaya yapışmasına yahut eşit pişmemesine neden olabilir. Sabırlı olmalı ve daima olarak karıştırmaya devam etmelisiniz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir